Gdansk.fi

Gdanskin turvallisuus

Moni suomalainen matkailija saattaa epäillä Gdanskin ja Puolan turvallisuutta, tämä johtuu luultavasti siitä, että Puola on entinen itäblokin maa sekä monesti Suomen mediassa olevat jutut Puolasta eivät ole hirveän positiivisia. Allekirjoittanut on asustellut maassa jo kohta 12 vuotta ja koskaan ei ole tullut mitään erittäin vaarallista tai shokeeravaa tilannetta esiin. Itse olen enemmän pelännyt Helsingin rautatieaseman lähellä yöaikaan tai Barcelonan vanhassa kaupungissa kuin vaikka jalkapallomatsissa Gdanskissa tai yöaikaan Sopotissa.

Toki kannattaa pitää järki päässä eikä mennä hiippailemaan kaikkein hämärimmille kujille tai juttelemaan agressiivisten ihmisten kanssa, kuten ei missään muuallakaan maailmassa.

Kuten aina ulkomaille matkustaessa, on hyvä aina katsastaa Suomen Ulkoministeriön matkustustiedote heidän kotisivuiltaan ennen matkaa.

Jos riskeistä pitäisi mainita yksi, se on liikenne. Puolan tieliikenneturvallisuus on valitettavasti yksi Euroopan huonoimmista. Muutosta on tullut parempaan suuntaan viime aikoina teiden parantuessa, autokannan uusiutuessa sekä autoilijoiden rauhoittumisen ansiosta. Mutta asiat voisivat silti olla paremmin. Jos et ole tottunut ajamaan Suomen ulkopuolella autoa ja olet ajatellut autonvuokrausta tai saapumassa Puolaan maateitse omalla autolla, katso täältä muutama video (Tällä Youtube -kanavalla julkaistaan lähes päivittäin reilu 10 minuutin video puolalaisten teiden tapahtumista, joiden laimeimpia versioita näkee Suomen mediassa ehkä kerran kuukaudessa) ja harkitse julkisten tai ammattiautoilijan käyttämistä autonvuokrauksen sijaan. Muista myös aina käyttää turvavyötä ja pyydä kuskia hiljentämään jos teitä käy pelottamaan. Taajamissa nopeusrajoitus on 50 km tunnissa, taajamien ulkopuolella 90 km tunnissa ja moottoriteillä 140 km tunnissa. Valitettavasti kaikki autoilijat eivät näitä rajoituksia aina noudata. Taajamien ulkopuolella näkee välillä hurjia ohituksia, jotka eivät aina pääty onnellisesti. Puolassa on tapana pystyttää pieni risti menehtyneen muistoksi onnettomuuspaikalle, jossa on henkilön nimi, osa moottoriajoneuvoa tai moottoripyöräilijän kypärä. Näitä ristejä löytyy todellaa paljon taajamien ulkopuolelta. Jos jostain syystä päätät tai joudut vuokraamaan auton, niin on hyvä muistaa, että Puolan alkoholipromilleraja on erittäin tiukka eli 2 promillea ja rangaistukset päihtyneenä ajaessa saattavat olla todella kovat. Suomalainen ajokortti kelpaa sellaisenaan Puolassa ajamiseen.