Gdansk.fi

Kortilla vai käteisellä?

Käyvätkö maksukortit Puolassa? Missä vaihtaa valuuttaa Gdanskissa? Veloitetaanko kortilta ylimääräistä? Saanko kuittia ostoksistani? Huijaavatko valuutanvaihtopisteet? Kannattaako rahaa vaihtaa Suomessa vai Puolassa? Vai kenties nostaa zloteja automaatista? Käykö kortit joka paikassa ja tarvitsetko edes käteistä Puolassa? Näitä miettii moni Gdanskiin saapuva matkailija.

Gdanskiin saapuvan matkailijan paras maksutaktiikka on kortin ja käteisen yhdistelmä. Selviät kyllä matkastasta myös pelkällä kortilla tai pelkällä käteisellä, mutta jotkut paikat eivät välttämättä hyväksy jompaa kumpaa maksuvälinettä.

Pankki- ja luottokortit käyvät nykyään maksuvälineenä lähes kaikkialla Gdanskissa ja muissa Puolan isoissa kaupungeissa. Tämä johtuu pääosin siitä, että valtio on tukenut pieniä yrityksiä hommaamaan korttimaksupäätteet itselleen. Tällä tavoin valtio saa varmemmin kerättyä veronsa pieniltäkin yrityksiltä. Aiemmin pienillä yrityksillä ei ollut aina tapana antaa kuittia ostoksista. Nykyään kuitin saa lähes jokaisesta pikkukojustakin ja sitä jopa tyrkytetään lähes joka paikassa. Valtiolla on tarkastajia, jotka tekevät pistokokeita kaupoissa, ravintoloissa ja kojuissa. Ja jos asiakas ei saa kuittia ostoksistaan, sakot voivat olla kovat. Eräässä tapauksessa tilapäinen oluenmyyntipiste ei antanut kuittia asiakkaalle, tarkastaja huomasi tapauksen ja lätkäisi 5000 zlotin eli noin 1200 euron sakon tästä.

Yleisimmät paikat missä maksukortit eivät aina välttämättä käy maksuvälineenä ovat: ulkona sijaitsevat torit, tilapäiset myyntikojut markkinoilla tai rannoilla, matkalipun ostaminen kuljettajalta bussissa tai raitiovaunussa.

Valuutanvihtokursseissa voi olla hirveitä eroja rahanvaihtopisteiden välillä eli kannattaa tarkasti katsoa, että missä vaihtaa rahansa, yleissääntö niin Gdanskissa kuin muuallakin maailmassa on että mitä paremmalla ja näkyvämmällä paikalla (kuten lentokenttä, rautatieasema, iso ostoskeskus tai pääkatu) vaihtokoju on, sitä huonompi on kurssi. Toisaalta ei kannata mennä mihinkään hämärien sivukujien kellareihinkaan vaihtamaan rahojaan.

Käteinen raha taas ei aina välttämättä kelpaa joissakin tietyissä uusissa maksuautomaateissa vaikka lippuja ostaessa.

Puolan rahayksikkö on złoty (suom: svoti). Eurojen muuntaminen zloteiksi on helppoa, koska yksi euro on yleensä vähän reilu 4 zlotia. Eli kerro eurot neljällä ja saat zlotymäärän. Tai toisinpäin jakamalla. Voit tarkasta tämänhetkisen valuuttakurssin täältä: xe.com - valuuttakurssi