Gdansk.fi

Mikä ja missä on Gdansk?

Sijainti:

Gdanskin kaupunki sijaitsee pohjois-Puolassa Itämeren rannalla.

Asukasmäärä:

Gdansk on Puolan kuudenneksi suurin kaupunki ja kaupungissa asuu noin 450 000 ihmistä, eli se on suunnilleen samankokoinen kuin Helsinki.Gdansk muodostaa yhdessä Sopotin ja Gdynian kaupunkien kanssa niin sanotun Kolmoiskaupungin (puolaksi Trójmiasto (suom: Truimiasto)). Kolmoiskaupungin alueella asuu noin 750 000 asukasta. Gdansk on kaupungeista eteläisin, jonka jälkeen noin 10 km pohjoiseen on Sopot ja sen jälkeen noin 10 km Sopotista pohjoiseen on Gdynia.

Aikavyöhyke:

Puola ja Gdansk kuuluvat Keski-Euroopan aikavyöhykkeessä (CET), eli samaan johon myös Ruotsi kuuluu. Eli kello Gdanskissa on tunnin Suomen aikaa jäljessä. Kesä- ja talviaikaan vaihdetaan samaan aikaan kuin Suomessa.

Sää:

Gdanskin sää ja ilmasto on lähestulkoon samanlainen kuin Etelä-Suomen rannikkokaupungeissa, tosin Gdanskin kesä on ehkä hitusen pidempi kuin Etelä-Suomen kesä. Talvisin lämpötilat ovat useimmiten -5:n ja +5:n välissä ja lumi peittää maan ehkä 2-6 viikkoa. Hirmupakkasia on todella harvoin ja vain muutaman kerran vuodessa on alle -15 astetta pakkasta. Kesäisin lämpötilat ovat yleensä jossain +15 ja +30 asteen välissä. Mittarilukemat kipuavat vain harvoin yli +30 asteen, toisin kuin Puolan sisäosissa, joissa saattaa välillä olla tukalan kuumaa kesäisin. Ei kuitenkaan kannatta katsoa pelkkää lämpömittaria ulkovaatteita valitessaan, sillä tuuli vaikuttaa paljon siihen onko ulkona kylmä vai ei. Gdanskissa saattaa joskus tuulla todella kovaa eli siihen kannattaa myös varautua.

Muuta:

Gdansk ja sen ympäristö on suosittu matkailukohde varsinkin kesäisin, jolloin niin puolalaiset kuin muun maalaiset matkailijat saapuvat rannikolle viettämään kesälomiaan. Muina vuoden aikoina kaupunkiin saapuu paljon vierailijoita myös pyhäpäivinä ja viikonloppuisin.

Gdanskin alue on tärkeä Puolan taloudelle satamien ja telakoiden vuoksi. Viime aikoina myös monet kansainväliset yritykset ovat avanneet isoja toimistoja Gdanskin alueelle joka on tuonut paljon työpaikkoja alueelle. Suomalais-yrityksistä muun muassa Nordealla, Kemiralla ja Metsällä on toimistot Gdanskissa.