Gdansk.fi

Milloin on paras aika matkustaa Gdanskiin?

Gdansk on hyvä matkakohde ympäri vuoden. Vilkkain sesonki on heinä- ja elokuu, jolloin Puolassa ja myös monessa muussa maassa on kesälomakausi. Tällöin niin puolalaiset kuin muun maalaiset matkailijat saapuvat rannikolle viettämään kesälomiaan. Ilmat ovat monesti melko mukavat tähän aikaan vuodesta ja merivesi kohtalaisen lämmintä, joten rannat ovat monesti täynnä ihmisiä. Myös vuotuiset Dominikin markkinat ja muitakin isoja tapahtumia järjestetään Gdanskissa heinä-elokuussa, joka lisää matkailijoiden määrää Gdanskin seudulla. Tämä myös tarkoittaa, että varsinkin majoitusten hinnat nousevat ja suosituimmat nähtävyydet ja ravintolat ovat ruuhkaisia. Toinen vuotuinen piikki matkailijoiden määrässä on joulukuun alun ja vuoden vaihteen ajanjakso, jolloin Gdanskin joulutori houkuttelee paljon vierailijoita. Myös pitkät viikonloput kuten pääsiäinen, loppiaianen tai toukokuun ensimmäiset päivät houkuttelevat matkaoilijoita kaupunkiin tavanomaista enemmän.

Jos ei halua saapua Gdanskiin suurimman tungoksen aikaan, hyviä ajanjaksoja ovat kesän alussa huhti-kesäkuu tai kesälomien jälkeen syyskuu. Näinä aikoina on vielä kohtalaisen lämmintä, mutta suurimmat turistimassat puuttuvat. Hiljaisimmat ajankohdat Gdanskissa ovat loka-marraskuu sekä tammi-maaliskuu.

Gdanskin sää ja ilmasto on lähestulkoon samanlainen kuin Etelä-Suomen rannikkokaupungeissa, tosin Gdanskin kesä on ehkä hitusen pidempi kuin Etelä-Suomen kesä. Talvisin lämpötilat ovat useimmiten -5:n ja +5:n välissä ja lumi peittää maan ehkä 2-6 viikkoa. Hirmupakkasia on todella harvoin ja vain muutaman kerran vuodessa on alle -15 astetta pakkasta. Kesäisin lämpötilat ovat yleensä jossain +15 ja +30 asteen välissä. Mittarilukemat kipuavat vain harvoin yli +30 asteen, toisin kuin Puolan sisäosissa, joissa saattaa välillä olla tukalan kuumaa kesäisin. Ei kuitenkaan kannatta katsoa pelkkää lämpömittaria ulkovaatteita valitessaan, sillä tuuli vaikuttaa paljon siihen onko ulkona kylmä vai ei. Gdanskissa saattaa joskus tuulla todella kovaa eli siihen kannattaa myös varautua.