Gdansk.fi

Gdynia - vähiten tunnettu kolmoiskaupunki

12.8.2020

Gdynia (suom: Gdinia) on pohjoisin, nuorin ja halvin Kolmoiskaupungin kaupungeista. Se sijaitsee noin 20 km pohjoiseen Gdanskista ja kaupungin keskusta sijaitsee aivan rannan tuntumassa kuten Sopot. Gdyniaan pääsee parhaiten Gdanskista ja Sopotista paikkallisjuna SKM:llä ja se tunnetaan telakasta, satamasta ja arkkitehtuurista. Gdynian kaupungissa asuu noin 250 tuhatta asukasta, eli se on sunnnilleen saman suuruinen kuin Espoo, Vantaa tai Tampere. Vielä sata vuotta sitten vuonna 1920, Gdynia oli pieni kalastajakylä jossa asui vähän reilu 1000 ihmistä. Tämä kuitenkin muuttui, koska Gdanskista tuli ensimmäisen maailmansodan loppuessa vapaa-kaupunki, joka oli pääosin saksalaisten hallinnassa. Tämä vaikeutti puolalaisten tuotteiden vientiä sekä tavaroiden tuontia Puolaan. Puola tarvitsi satamakaupungin itselleen ja se päätti rakentaa sen Gdyniaan. Satama kasvoi nopeasti ja 30-luvun lopussa se oli Itämeren suurin satama, jonka kautta kulki lähes puolet Puolan ulkomaankaupasta. Näihin aikoihin sataman yhteyteen perustettiin myös telakka. Kaupungin asukasmäärä kasvoi nopeasti sataman kasvun myötä ja 30-luvun lopussa kaupungissa asui jo yli 100 tuhatta asukasta. Toisen maailmansodan aikana Natsi-Saksa valloitti Gdynian ja kaupungista tuli Gotenhafen. Nimi kuitenkin vaihtui takaisin Gdyniaksi toisen maailmansodan päätyttyä 1945. Tämän jälkeen kaupungin väkiluku lähti taas kasvuun ja tänä päivänä Gdynia on vilkas ja nuorekas kaupunki.

Rantabulevardi, Gdynia Sotalaiva Gdyniassa, Gdynia

Gdynia on aina ollut turismin kannalta Gdanskin ja Sopotin varjossa. Tämä johtuu suurimmalta osin siitä, että Gdynia ei varsinaisesti ole kovin kaunis kaupunki, varsinkin kun sitä vertaillaan kahteen muuhun kolmoiskaupunkiin. Turismi on kuitenkin lisääntynyt viime aikoina, kun jo Gdanskin ja Sopotin nähneet turistit haluavat nähdä uusia paikkoja. Myös Gdynian satamassa pysähtyvät Itämeren risteilylaivat tuovat lisää ihmisiä kaupunkiin. Gdynian keskusta on erittäin kompakti ja kävellen pääsee kätevästi ympäri kaupunkia. Myös päärautatieasema sijaitsee aivan keskustan tuntumassa mikä helpottaa kaupungissa vierailua. Gdyniassa on kätevä kaupunkiranta, johon ei ole pitkä kävelymatka keskustasta. Myös arkkitehtuurin ystävillä löytyy nähtävää, sillä kaupungin arkkitehtuuri on saanut vaikutteita modernismista.

Kaupunkiranta, Gdynia Akvaario, Gdynia

Gdyniassa on varsinkin kesäisin monia isoja tapahtumia, kuten yksi Euroopan suurimmista musiikkifestivaaleista Open'er Festival, Puolan suurimmat filmifestivaalit ja Gdynia Air Show.

Gdynian ravintolatarjonta on viime vuosina tehnyt ison hyppäyksen eteenpäin ja Gdyniasta saa nykyään rahoilleen parempaa vastinetta kuin naapurikaupungeista Gdanskista ja Sopotista, joissa turisteja on huomattavasti enemmän.

Nettisivu: gdynia.pl

Osoite: Gdynia