Gdansk.fi

Sopot - Puolan Riviera

12.8.2020

Sopot (suom: Sopot) sijaitsee meren rannalla noin 10 kilometriä Gdanskista pohjoiseen ja sinne pääsee kätevästi paikallisjuna SKM:llä, taksilla tai laivalla. Sopot, jota kutsutaan myös Puolan Rivieraksi pitkän hiekkarantansa takia, on kesäisin täynnä turisteja, tapahtumia, menoa ja meininkiä. Se on pienin Kolmoiskaupungin kaupungeista ja siellä asuu noin 37 tuhatta asukasta. Sopot on yksi Puolan kalleimmista kaupungeista ja asuntojen hinnat nousevat koko ajan (vuonna 2019 asunnon keskihinta oli noin 12 tuhatta zlotya (eli noin 3000 euroa) per neliö, kun taas Puolan keskiarvo on noin 5000 zlotya eli vähän reilut tuhat euroa per neliö). Sijoittajien ostaessa asuntoja vuokrauskäyttöön turisteille, hinnat nousevat liian korkeiksi paikallisille, tämä yhdessä lisääntyvän turismien melun kanssa johtaa vuosi vuodelta siihen, että Sopotin vakuisten asukkaiden määrä laskee.

Sopotin ranta ja molo, Sopot Sopotin majakka, Sopot

Suomalaiset muistavat Sopotin luultavasti parhaiten Sopotin laulufestivaaleista, jotka Marion Rung voitti kahdesti 70- ja 80-luvuilla. Festivaaleja ei enää järjestetä vuosittain, mutta niiden näyttämöllä lähes 5000 ihmistä vetävässä Sopotin Metsäoopperassa järjestetään edelleen useita konsertteja ja muita tapahtumia varsinkin kesäisin. Lavalla ovat aikojen kuluessa esiintyneet muun muassa Whitney Houston, Elton John, ZZ Top, Toto, Bryan Adams, Ricky Martin, Backstreet Boys, Chuck Berry sekä James Brown. Metsäooppera sijaitsee nimensä mukaisesti keskellä metsää muutaman kilometrin päässä Sopotin keskustasta. Se on näkemisen arvoinen paikka myös ilman mitään tapahtumaa, jolloin paikalla voi vierailla pientä pääsymaksua vastaan.

Edellä mainittujen lisäksi kaupungin tunnetuin nähtävyys on sen rantaviivaa hallitseva massiivinen molo, eli yli 500 metriä pitkä Euroopan pisin puusta rakennettu laituri. Laituri on erittäin suosittu vierailu kohde ja se sijaitsee rautatieasemalta rantaan johtavan Bohaterów Monte Cassino (lempinimi: Monciak (suom: Montsak)) -pääkävelykadun päässä. Laiturille menosta joutuu kesäisin (toukokuusta syyskuuhun) maksamaan kesällä 2020, 9 zlotyn (eli noin 2 euron) pääsymaksun. Vierailu on maksun arvoinen, sillä laiturilta näkee Sopotin ja sitä ympäröivät alueet eri perspektiivistä. Laiturin molemmissa päissä sijaitsee myös ravintoloita terasseineen, eli ei hätää jos nälkä tai jano yllättää kesken laiturikävelyn.

Sopotin molokyltti, Sopot Sopotin molon lipunmyyntipiste, Sopot

Pääkävelykatu Monciak on täynnä ravintoloita, baareja, kahviloita ja pikkupuoteja. Mutta kuten lähes joka kaupungissa, pääkadun hinta-laatu-suhde ei välttämättä ole kaikkein paras eli monet parhaista ruoka- ja juomapaikoista löytyvät pääkadun viereisiltä rauhallisemmilta sivukaduilta. Kesäisin ja viikonloppuisin kävelijöitä on välillä jopa ruuhkaksi saakka ja sen varrelle ilmestyy erilaisia katutaiteilijoita sekä jäätelön ja ilmapallon myyjiä. Monciakin ehkä mielenkiintoisin nähtävyys on noin puolessa välissä oleva Krzywy Domek (suom: kssivi domek) eli vinotalo, jota on vaikea olla huomaamatta. Kävelykatu levenee aukioksi alhaalla, ja tämän aukion laidalta löytyy Sopotin vahamuseo, joka on melko pieni paikka, mutta kiva koko perheen ajantappokohde varsinkin sateisina keleinä. Kävelykadun loppupäässä on Molon portti, joka on suosittu poseeraus- ja kuvauskohde varsinkin suomalaisille turisteille. Tämän portin vieressä on Sopotin majakka(puol: Latarnia morska w Sopocie (suom: latarnia morska vsopotse)), johon voi kiivetä ylös pientä maksua vastaan. Ylhäältä on kivat näköalat Sopotin ylle, mololle sekä merelle.

Monciak pääkatu, Sopot Vinotalo, Sopot

Sopotin keskustasta Gdanskiin päin mentäessä etelään on yksi Sopotin kuvauksellisimmistä paikoista. Kalastusalusten paikka on rannan sisäänkäynnin numero 30 vieressä. Värikkäät kalastusalukset ja merimaisema innoittavat vierailijat ottamaan kuvia tällä alueella. Vierestä löytyy ravintoloita terasseineen. Kalastusalusten kohdalla olevan talon merenpuoleisella seinustalla on kalamyymälöitä, joista voi ostaa Itämerestä pyydettyä kalaa.

Nettisivu: sopot.pl

Osoite: Sopot