Gdansk.fi

Torun - Keski-Puolan helmi

12.8.2020

Torunin kaupunki sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Gdanskista etelään ja se on yksi Puolan vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista. Kaupunki löytyy myös Unescon maailman perintökohdelistalta. Monet kaupungin keskustan rakennuksista ovat peräisin keski-ajalta ja sieltä löytyy Puolan suurin goottilaisen arkkitehtuurin keskittymä. Kaupunki on myös yksi Puolan harvoista historiallisesti arvokkaista kaupungeista joka selvisi toisesta maailmansodasta ilman tuhoa

Kaupunki on myös kuuluisa piparkakuistaan (Toruńskie pierniki), joita on tehty samalla reseptillä jo vuosituhannen verran. Piparkakkuja löytyy myynnistä ympäri Puolaa, mutta tuoreimmat löytyvät Torunista. Piparkakulle on perustettu jopa oma museonsa kaupunkiin. Piparkakku poikeaa hieman suomalaisista joulun ajan piparkakuista, koska Torunin piparit ovat paksumpia ja pehmeämpiä kuin suomalaiset.

Kaupunki on myös Nikolaus Kopernikuksen synnyinkaupunki. Tämä oman aikansa monitoimimies on kuuluisa siitä, että hän oli ensimmäinen henkilö maailmassa joka uskalsi julkisesti väittää, että maa kiertää aurinkoa eikä toisin päin. Katolinen kirkko oli pitkään tätä väitettä vastaan, mikä toi myös ongelmia tälle herralle, koska yksi hänen ammateistaan oli pappi.

Parhaiten Toruniin pääsee junalla ja matka kestää noin pari tuntia. Voit myös matkustaa bussilla, joka on halvempi vaihtoehto, mutta myös matkustus-aika on jonkin verran pidempi.

Nettisivu: torun.pl

Osoite: Torun

Torun (MYGEMPICTURES -Youtube kanava)