Gdansk.fi

Kolmoiskaupunki - 3 kohdetta kerralla

12.8.2020

3 kohdetta kerralla, kaikki on Gdanskin -lahden varrella. Gdansk, Sopot ja Gdynia muodostavat yhdessä ns. Kolmoiskaupungin (puolaksi Trójmiasto (suom: Truimiasto)). Gdansk on kaupungeista suurin, vanhin ja tunnetuin. Noin kymmenen kilometrin päässä pohjoisen suunnalla sijaitsee kolmikon pienin ja trendikkäin kaupunki eli Sopot. Ja noin 10 kilometriä Sopotista pohjoiseen sijaitsee trion nuorin ja huokein kaupunki Gdynia. Kaupungit ovat melko erilaisia ja sen takia ne täydentävät hyvin toisiaan.

Gdansk on pohjois-Puolan suurin kaupunki noin 450 000 asukkaallaan ja sinne ovat keskittyneet monet Pommerin -"läänin" hallinnolliset toimistot. Gdanskin vanha kaupunki on erittäin kaunis ja se henkii historiaa. Myös monet seudun tunnetuimmista nähtävyyksistä löytyvät Gdanskista.

Zuraw -puunosturi, Gdansk Mariacka katu, Gdansk

Sopotissa, joka tunnetaan myös Puolan Rivierana asuu noin 37 000 ihmistä. Kaupunki tunnetaan hiekkarannoistaan, puulaituristaan sekä aina aamunnousuun jatkuvista bileistään. Toki myös varttuneemmat suomalaiset muistavat Sopotin myös paikkana, jossa Marion Rung voitti kansainväliset Sopotin laulukilpailut aikanaan jopa kahdesti. Sopotista löytyy Kolmoiskaupungin trendikkäimmät baarit sekä Puolan ehkä kuuluisin katu eli Monciak (pääkatu: Bohaterow Monte Cassino).

Monciak pääkatu, Sopot Ranta ja molo, Sopot

Gdyniassa asuu noin 250 000 ihmistä. Se on aina ollut varsinkin turistien silmissä Gdanskin ja Sopotin varjossa. Suurimmalta osalta siitä syystä, että Gdynia ei ole niin kaunis kuin sen naapurikaupungit. Gdynia on kuitenkin nostanut ilmettään viime vuosina kovasti. Uusia ravintoloita ja nähtävyyksiä on ilmestynyt katukuvaan joissa hinta-laatu-suhde on monesti parempi kuin Gdanskissa ja Sopotissa. Kaupunkiin on myös tuotu isoja tapahtumia, jotka ovat saaneet ihmiset vierailemaan myös Gdyniassa heidän ollessaan kolmoiskaupungissa.

Kolmoiskaupunki (XL Creations -Youtube kanava)