Gdansk.fi

Miten Gdanskiin pääsee?

Suurin osa suomalaisista saapuu Gdanskiin lentämällä. Gdanskin lentokenttä on nimetty eläkkeellä olevan sähkömiehen eli Lech Wałęsan (suom: Lehh Vauensa) mukaan. Tämä kyseinen herrasmies on myös tunnettu Solidaarisuus -liikkeen johtajana, Puolan entisenä presidenttinä sekä Nobelin rauhanpalkinnon saajana. Lentokenttä sijaitsee 14 km päästä Gdanskin keskustasta. Sopotiin matkaa on hieman enemmän.

Suomesta on ollut viime vuosina hyvät lentoyhteydet Gdanskiin. Wizzair on lentänyt Turusta Gdanskiin jo vuosien ajan edullisin hinnoin. Helsingistä ovat Gdanskiin lentäneet sekä Finnair että Norwegian. Ennen korona-aikaa päivittäisiä suoria lentoja Suomesta Gdanskiin saattoi olla jopa 4 kappaletta. Valitettavasti kesällä 2020 vain Wizzairin lennot ovat palanneet koronatauon jälkeen. Toivottavasti muutkin yhtiöt avaavat lentoyhteydensä uudestaan piakkoin.

Gdanskista on myös hyvät junayhteydet Puolan muihin isoihin kaupunkeihin, joten vaikka Varsovan tai Krakovan voi yhdistää samaan reissuun. Krakovasta Gdanskiin johtava rata, joka kulkee myös Varsovan läpi on uusittu viime aikoina ja reittiä liikennöi Puolan valtion rautateiden lippulaivajunat, suomalaisillekin tutut Pendolinot. Matka-aika Varsovasta Gdanskiin on noin 2.5-3 tuntia. Ja Krakovasta matka-aika on noin tuplasti tuo. Gdanskista löytyy kolme isompaa juna-asemaa joissa kaikki pitkän matkan junat pysähtyvät. Gdanskin päärautatieaseman nimi on Gdańsk Główny (suom: Gdansk Gvuuvni). Muut pääasemat ovat: Gdańsk Wrzeszcz (suom: Gdansk Vsseshsts) ja Gdańsk Oliwa (suom: Gdansk Oliva) Pitkän matkan junat pysähtyvät myös Sopotin ja Gdynian pääasemilla.

Gdanskiin pääsee myös autolla Baltian läpi Via Balticaa pitkin. Tai sitten länsi kautta Ruotsin, Tanskan ja Saksan läpi. Nämä reitit ovat kuitenkin melko pitkiä ja raastavia ajokokemuksia.