Gdansk.fi

Mitä viedä Suomeen?

Ruokatuotteet, alkoholi, tupakkatuotteet sekä käsityöt ovat Puolassa merkittävästi halvempia kuin Suomessa, joten ne ovat suosittuja kotiinviemisiä ja tuliaisia.

Ruokatuotteet - pierogit, makkarat erityisesti kabanos -makkarat (suom: kabanos) eli kuivat makkarat, makeiset, joista Suomessa tunneitummat ovat ns. lehmäkarkit eli puolaksi Krówki (suom: kruvki). Ptasie Mleczko (suom: ptasie mletsko) eli linnunmaito -konvehdit (näillä ei ole mitään tekemistä lintujen maidon kanssa) ovat myös suosittu tuliainen.

Vahvemmat alkoholit - kuten Żubrówka (suom: ssubruvka) eli biisoniruoho vodka, Krupnik -hunajalikööri, Goldwasser -yrttilikööri.

Oluet - puolalaisten oluiden valikoima on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime aikoina ja jättipanimoiden bulkkioluiden rinnalle on tullut paljon uusia oluita. Myös laatu on parantunut tässä buumissa ja kilpailussa.

Meripihka - Gdanskia kutsutaan meripihkan pääkaupungiksi maailmassa. Tämä johtuu siitä, että Gdanskin rannikolta löytyy paljon tätä "Itämeren kultaa". Meripihka jakaa yleensä ihmiset kahteen ryhmään, joko siitä pidetään kauniina tai sitten rumana. Meripihkakoruja myyviä kojuja ja kauppoja näkee lähes joka puolella Gdanskin keskustaa, erityisesti Mariacka -kadulta, joka on yksi Gdanskin vanhankaupungin kauneimmista ja kuvatuimmista kaduista. Meripihkaa voi myös itse etsiä rannoilta, ja silloin tällöin olen itsekin löytänyt rannalta pienen hipun. Paras aika etsintään on heti myrskyn jälkeen, jolloin tyrskyt ovat saattaneet sekoittaa merenpohjaa ja heittää meripihkaa rannalle. Suurimmat hiput kuitenkin yleensä menevät ammattimaisille etsijöille, jotka tietävät parhaat paikat ja joilla on kunnon välineistö meripihkan etsimiseen. Puolassa on jopa tosi-tv -sarja meripihkan etsijöistä. Meripihkan kilohinta on 200 ja 20 000 zlotyn (eli noin 50 ja 5 000 euron) välillä. Suurin kilohinta maksetaan yli 200 gramman hipuista.

Käsityöt - Puola on kuuluisa käsitöistään ja myös Gdanskista ja sen lähialueilta löytää kangas-, puu-, ja lasikäsitöitä

Antiikkituotteet - tee löytöjä tässä persoonallisessa antiikkikaupassa Gdanskin Oliwan kaupunginosassa