Gdansk.fi

Solidaarisuus -liikkeen museo

12.8.2020

Solidaarisuus -liikkeen museo (Europejskie centrum solidarnosci (suom: europeiski tsentrum solidarnostsi)) sijaitsee melko lähellä Gdanskin päärautatieasemaa. Tämä museo kertoo todella kattavasti Gdanskin telakalta alkaneen Solidaarisuus -liikkeen tarinan. Monet sanovat, että tämä liike oli ehkäpä tärkein syy siihen, että kommunismi murtui itäisen Euroopan kommunistisissa valtioissa.

Museon rakennus on arkkitehtuurillisesti näyttävä ja ensi kertaa sen nähdessä, on vaikea sanoa kuinka vanha rakennus todella on, koska rakennuksen ulkopinta on yltäpäältä ruosteessa. Rakennus on kuitenkin itseasiassa melko uusi ja sen ulkoasu on tarkoituksella tehty ruostuvasta teräksestä jotta se muistuttaisi vanhaa ruostunutta laivaa.

Museo on ehdottomasti vierailun arvoinen ja siellä vierähtää huomaamatta pari kolme tuntia. Infoa on todella paljon monessa kerroksessa ja myös oheisrekvisiittaa löytyy paljon. Jos hyvä säkä käy, niin saatat myös kohdata Solidaarisuus -liikken perustajan ja Puolan entisen presidentin Lech Walesan täällä, sillä hänen toimistonsa sijaitsee museo -rakennuksessa.

Solidaarisuus -liikkeen museo, Gdansk Solidaarisuus -liikkeen museo, Gdansk

Museon ja vanhan telakka-alueen portin viereiseltä aukiolta löytyy myös historiallisesti merkittävä telakkaan ja kommunismiin liittyvä Kolmen ristin monumentti. Se on pystytetty vuoden 1970 lakon yhteydessä menehtyneiden telakkatyölaisten kunniaksi. Merkittävää monumentissa on, että se on pystytetty vuonna 1980 eli kommunismiaikana. Sanotaan, että tämä monumentti on ensimmäinen kommunismin vastainen monumentti Itä-Euroopassa.

Kolmen ristin monumentti, Gdansk Kolmen ristin monumentti, Gdansk

Nettisivu: ecs.gda.pl

Osoite: pl. Władysława Bartoszewskiego 1, 80-862 Gdańsk