Gdansk.fi

Urheilutapahtumat

Jalkapallo

Jalkapallo on Puolan suosituin urheilulaji ja myös Gdanskissa on mahdollista ja suositeltavaa mennä katsomaan paikallista mestaruussarjaa (Ekstraklasa) jossa pelaa Lechia Gdansk (suom: Lehia Gdansk). Lechia pelaa pelinsä Energa -stadionilla. Puolalaisista jalkapallohuligaaneista on paljon tarinoita, mutta suurin osa hurjimmista tarinoista on ikivanhoja tai sitten värikynällä paisuteltuja. Kuten tässä puolalaisessa elokuvassa. Ennen jalkapallon EM -kisoja 2012 jalkapallohuliganismiä kitkettin rajusti sekä jalkapallon imagoa puhdistettiin Puolassa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä että kaikilta katsojilta vaadittiin henkilöllisyystodistus lippua ostettaessa ja innokkaimpia faneja ja huligaaneja tarkailtiin kameroilla kun he olivat matkalla stadioneille sekä kun he olivat katsomoissa. jos jotain laitonta tapahtui, näille henkilöille annettiin jopa elinikäisiä porttikieltoja otteluihin kokp Puolan alueella. Myös stadioneilla tarjottava olut on ns. kakkosolutta jonka avulla on vaikeampaa humaltua. Jalkapallo-otteluita markkinoidaan nykyään koko perheen tapahtumina ja stadionilla näkee porukkaa vauvasta vaariin eikä yleisö koostu pelkästä miesyleisöstä nykyään. Kuitenkin tervettä järkeä kannattaa käyttää otteluissa ja esimerkiksi vierasjoukkueen pelipaitaa ei välttämättä kannata laittaa päälle matsiin tai käydä haukkumaan kotijoukkueen pelaajia heidän kannattajiensa kanssa :)

Pokoleń Lechii Gdańsk 1, 80-560 Gdańsk

Lentopallo

Lentopallo on luultavasti Puolan toiseksi suosituin urheilulaji. Puolalaiset ovat pärjänneet lentopallossa, sekä miesten että naisten puolella todella hyvin. Gdanskin joukkue Trefl Gdansk pelaa miesten liigassa. Kotiottelut Ergo Arenalla.

pl. Dwóch Miast 1, 80-344 Gdańsk

Speedway

Eli se laji jossa moottoripyörät ajaa raviradan tapaista kehää ympäri ja kääntyvät vain vasemmalle, on yllättävän suosittu laji Puolassa ja Puolan speedway liiga on yksi maailman parhaista. Gdanskin joukkue (itsekään en tiennyt että tämä on joukkuelaji) ottelee Puolan kakkosliigassa ja tunnelma stadionilla, joka sijaitsee lähellä Gdanskin keskustaa on yleensä hyvä. Myös liput ovat halpoja, olut on kylmää sekä makkarat makoisia.

Zawodników 1, 80-729 Gdańsk

Käsipallo

Käsipallo on myös melko suosittu laji Puolassa. Gdanskin joukkue pelaa miesten pääsarjassa.

Kazimierza Górskiego 1, 80-320 Gdańsk

Koripallo

Koripallo ei ole supersuosittua Puolassa, paikallinen liiga on suunnilleen Suomen korisliigan tasoa

Jääkiekko

Jääkiekko on hiljalleen kasvava laji Puolassa ja hyvin suosittua joillakin (niissä harvoissa, joissa on jäähalli) paikkakunnilla. Gdanskin joukkue pelaa Puolan liigassa. Ottelut pelataan Hala Oliviassa Gdanskin ja Sopotin puolivälissä. Paikalle pääsee parhaiten SKM -paikallisjunalla (pysäkki: Gdansk Przymorze Uniwersytet) tai raitiovaunulla.

al. Grunwaldzka 470, 80-309 Gdańsk

Surffaus/purjehdus

Surffausta, purjehdusta sekä muita vesiurheiluja voi opetella sekä harrastaa kesäisin Gdanskin alueella

Pyöräily

Pyöriä voi vuokrata joistain hotelleista. Gdanskissa oli sähköcitypyöriä vuonna 2019, mutta valitettavasti sitä pyörittänyt yhtiö meni konkurssiin. Kaupunki on kilpailuttanut uusia toimijoita, joten toivottavasti piakkoin uudet citypyörät tulevat katukuvaan