Gdansk.fi

Puolan kahvilakulttuuri

Puolalaiset ovat aina olleet enemmän teen kuin kahvin juojia. Mutta viimeisen 10 vuoden aikana kahvin ja kahviloiden (puol: kawiarnia) suosio on kasvanut. Kahvi saattaa olla yllättävän kallista suomalaisesta näkökulmasta, sillä kahviloissa kahvit maksavat yleensä saman verran kuin Suomessa. Joka saattaa tuntua hieman oudolta koska lähes kaikki muut tuotteet Puolassa ovat halvempia kuin Suomessa. Kahviloissa kannattaa kuitenkin vierailla vaikka ei kahvia joisi, sillä niistä löytyy usein hyvät ja laajat teevalikoimat sekä useasti herkulliset leivonnaiset tai muut makeat tekeleet ovat itseleivottuja.

Varsinaisten kahviloiden (puol: kawiarnia (suom: kaviarnia)) lisäksi yleisiä ovat myös leipomot jotka ovat erikoistuneet vain makeisiin tuotteisiin kuten leivonnaisiin, pulliin, kekseihin ja kakkuihin. Näitä kutsutaan Puolassa nimellä cukiernia (suom: tsukiernia). Nämä paikat ovat usein ketjuja eli saman nimiseen makeisiin leipomoihin törmää monessa paikassa. Tuotteet ovat yleisesti ottaen laadukkaita, makoisia mutta eivät yleensä ole sieltä terveellisimmästä päästä, koska sokeria ja voita ei yleensä ole säästelty. Pientä trendiä on tosin huomattavissa eli tervellisempiä sekä allergikkojen tuotteita on nykyään myös usein tarjolla niitä haluaville. Näistä paikoista saa usein myös kahvia tai teetä, mutta monesti kahvi on aika keskinkertaista tai huonoa.

Kansainvälisiä kahvilaketjuja kuten Starbucks ja Costa Coffee on rantautunut Puolaan, sekä myös puolalaisia ketjuja on syntynyt kahvibuumin myötä. Näitä kahviloita löytyy pääasiassa pääkaduilta sekä ostoskeskuksista.

Jos kahvihammasta kolottaa, mutta kahvilaa ei ole lähellä, sitä saa nykyään myös pikkumarketeista ja kioskeista, kuten Puolan "R-kioskista" sammakkokaupasta eli Zabka -kioskiketjusta. Löydä täältä lähin Zabka, joita on Puolassa jo yli 6000. Kahvi on yllättävän hyvää sekä myös todella halpaa.