Gdansk.fi

Toisen maailmansodan museo

12.8.2020

Toisen maailmansodan -museo (Muzeum II Wojny Światowej (suom: Museum drugi voini swiatowei)) on erinomainen museo ja ehdoton Pakko nähdä -kohde Gdanskissa. Tämä melko uusi ja moderni museo joka kertoo toisen maailmansodan tapahtumista. Kohde sopii koko perheelle eikä ole väliä kuinka paljon tiesit etukäteen toisen maailmansodan asioista, sillä niin historiafriikeille kuin historian tunneilla nukkuneille löytyy täältä jotain uutta ja mielenkiintoista. Myös lapset pitävät museon sokkeloisista huoneista ja käytävistä.

Jo itse rakennus on arkkitehtuurinsa ansiosta näkemisen arvoinen sekä ulkoa- että sisältäpäin. Museon näyttelyosastot seuraavat toisen maailmansodan tapahtumia aikajärjestyksessä. Myös Suomen talvisodalle on oma osastonsa tässä museossa. Museossa on käytössä paljon interaktiivisia tauluja, lyhyitä videoita, paljolti rekvisiittaa ja jopa sodan aikaisten katujen jäljennöksiä. Ja tottakai museosta löytyy myös infotauluja, joissa kerrotaan eri tapahtumista, mutta hyvää näissä tauluissa on se, että niissä ei ole liikaa tekstiä vaan oleellinen on tiivistetty tauluihin lyhyesti, eli ne jaksaa lukea. Museon sisätilat voivat tuntua alkuun hieman sokkeloiselta, joten kannattaa seurata kuulokkeiden ohjeita, numerotauluja sekä muita ihmisiä niin et putoa kärryiltä. Museosta löytyy myös kahvila ja matkamuistomyymälä.

Toisen maailmansodan museo, Gdansk Toisen maailmansodan museo, Gdansk

Museon avaaminen aikanaan ei sujunut kuin Strömsossä vaan avaus myöhästyi poliittisen pelin takia. Katso Yle Areenasta Puolan politiikasta kertova dokumentti, jossa kerrotaan toisen maailmansodan museon johtajan vaihdosta, sekä museon avauksen viivästymisestä. Dokumentti on mielenkiintoinen ja auttaa ymmärtämään Puolan nykytilanteesta enemmän. Museota koskeva aihe alkaa kohdasta 11:30.

Nettisivu: muzeum1939.pl/en

Osoite: pl. Władysława Bartoszewskiego 1, 80-862 Gdańsk